Szumátra

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Spitzbergák

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

Ft

A túra időpontja:

Nehézség 4
Kalandfaktor 10
Kényelmi együttható 9

Egyedülálló utazásra hívunk, melynek során vadregényes tájakra, élővilággal teli dzsungelekbe, és egy az esőerdő mélyén élő ismeretlen törzshöz kalauzolunk!

Úti célunk Szumátra, az arany sziget, az egyik legkevésbé ismert gyöngyszem az indonéz szigetvilágban! Sűrű őserdők, felhők fölé magasodó vulkánok, fehér homokos partok borítják. Élővilága kimagaslóan gazdag és sokszínű.

Utazásunkat Malajzia fővárosában, Kuala Lumpurban kezdjük, ami az egyik legsokszínűbb metropolisz, a délkelet-ázsiai kultúrák olvasztótégelye. Szumátrán az egykori rezervátum területén megtett kétnapos dzsungeltúra során pár méteres közelségbe kerülhetünk orangutánokkal. Sehol máshol a világon nem láthatunk ekkora eséllyel, ilyen közelről orangutánt. Székhelyünket aztán áttesszük Szumátra talán legkevésbé ismert szegletébe, ahol a dzsungel mélyén pár napig egy mentawai családnál lakunk majd. Megtanuljuk hogyan vadásznak, hogyan élnek, helyi túravezetőink segítségével pedig megismerhetjük szokásaikat is.

Tarts velünk, ha érdekel az őserdei állatvilág, szeretnéd látni Indonézia vadregényes területeit, nem riadsz vissza a kihívástól, és érdekel hogyan élnek a mentawaiok a dzsungel mélyén!

Jelentkezési határidő 2020.02.14.

Aktivitások:

Első nap

Érkezés Kuala Lumpurba

Hosszú repülés után érkezünk meg Kuala Lumpurba, Malajzia fővárosába, ami az egyik legérdekesebb délkelet-ázsiai metropolisz. Lassan vesszük nyakunkba a várost, hisz még csak ismerkedünk Ázsiával. Aki először jár Földünk e távoli zugában, biztosan tátott szájjal járja majd az utcákat. Repülőnk érkezésének függvényében közösen megvacsorázunk és sétálunk egyet a belvárosban.

Szállás: belvárosi háromcsillagos hotelben 2-3 személyes szobákban
Ellátás: önellátó

Második nap

Kuala Lumpur

Délelőtt meglátogatjuk a Batu-barlangokat, ami a világ egyik legforgalmasabb hindu szentélye, majd folytatjuk utunkat Kuala Lumpur kevésbé látogatott negyedeibe is. Bejárjuk a kínai és indiai városrészeket, az ott található piacokat és templomokat. Elképesztően látványos, hogy Kuala Lumpur hány vallásnak és etnikumnak ad otthont. Napközben kifőzdében eszünk, hogy minél inkább beszívjon minket a hely szelleme. Helyi idegenvezetőnk mesél nekünk arról hogyan lett Kuala Lumpur kis bányászvárosból metropolisz, hogyan férnek meg egymás mellett a különböző népek, tanulunk a buddhizmusról, taoizmusról, hinduizmusról, és a bevállalósokkal megkóstolunk pár egzotikus gyümölcsöt is.

Szállás: belvárosi háromcsillagos hotelben 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Harmadik nap

Érkezés Szumátrára

Átrepülünk Kuala Lumpurból Szumátrára, ahonnan Medanból előbb forgalmas utakon, majd pálmaligetek között jutunk el Bukit Lawangba, a dzsungel szélén fekvő kis faluba. Ezen a napon még csak ismerkedünk a környezettel és felfedezzük a falut, majd annak közvetlen környezetét. Érkezésünktől függően teszünk egy rövid sétát/túrát is a falu határában. A bevállalósoknak lehetőségük lesz leereszkedni egy közeli barlangba, ahol India Jonesként fedezzük fel a cseppkövek mögött rejtőzködő lényeket. Azoknak, akik félnek a szűk helyektől és a denevérektől, ezt a mókát nem ajánljuk.

Szállás: vendégházban 2-3-4 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

4-5. nap

Kétnapos dzsungeltúra

Kétnapos dzsungeltúrát teszünk Bukit Lawang környékén. Az erdő ezen része anno orangután rezervátumként működött. A program sikeres volt, az orangutánok szép számmal elterjedtek ezen a vidéken, így mára már nincs szükség emberi közbenjárásra. Ettől függetlenül az erdőirtásoknak köszönhetően az orangután továbbra is súlyosan veszélyeztetett faj. Az egykori rezervátum területén a szokásosnál is több állattal találkozhatunk, akik régebben oda szoktak. Dzsungeltúránkon szinte biztosan találkozunk testközelből orangutánnal, de nagy eséllyel láthatunk egyéb majmokat, hüllőket (kígyók és 1-1,5 méteres varánuszok), ízeltlábúakat és egzotikus madarakat is. Egyre mélyebbre merészkedünk a dzsungelben helyi vezetőinkkel, akik beavatnak minket az erdő titkaiba. Habár a dzsungelben gazdag az élővilág és nagy eséllyel találkozunk állatokkal, nem szabad elfelejteni, hogy ez nem állatkert. Korábbi túráinkon átlagosan 8-10 különböző példánnyal hozott minket össze a sors testközelből, több más állatot pedig távolról volt szerencsénk látni.

Az éjszakát a folyóparton felállított táborban töltjük. Fa kunyhókban és sátrakban leszünk elszállásolva. Fürdeni a folyóban tudunk. A dzsungeltúra során az ellátásunkról nagy részben helyi vendéglátóink gondoskodnak, így nekünk csak minimális élelmiszert kell magunkkal vinnünk. A vacsorát szintén ők készítik el, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy a dzsungel szüntelen zúgása mellett a tábortűznél elfogyasszuk. Örök élmény garantálva. Másnap kis túrát teszünk egy közeli vízeséshez, majd gumibelsőkből eszkábált csónakokkal raftingolunk vissza a faluba.

Szállás: folyóparti táborban épített sátrakban
Ellátás: teljes ellátás (reggeli – ebéd – vacsora)

Hatodik nap

Sibayak

Hogy kicsit kiszakadjunk a dzsungelből, ezen a napon a Sibayak vulkán meghódítására vállalkozunk! Az út a csúcsra eleinte sűrű erdőben vezet, majd a fák közül kiérve már a felhőkkel egymagasságban, sziklás ösvényen lépdelünk egyre magasabbra. A vulkán felső szintjén kénes tavak, és gázkitörések fogadnak minket. Nem kifejezetten barátságos környezet… olyan érzés, mintha egy másik bolygóra csöppentünk volna. A fáradalmainkat kárpótolja a hihetetlen kilátás a környező dzsungelre és apróbb falvakra. Túra nehézsége: nagyjából 11km , 600m szintemelkedés fel/le (csapat fizikumához igazítva lehet több és kevesebb is)

Szállás: vendégházban 2-3-4 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Hetedik nap

Utazás Nyugat-Szumátrára

A mai napot főleg az utazás teszi ki, hisz székhelyünket áttesszük Nyugat-Szumátrára, hogy a következő napokban megkezdhessük őserdei expedíciónkat a mentawaiok területén. Belső járattal repülünk Medanból Padangba, ami turisztikai szemmel egy nem kifejezetten érdekes város, de innen indulnak a hajójáratok az annál inkább felfedezésre méltó Mentawai-szigetekre.

Szállás: vendégházban 2-3-4 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Nyolcadik nap

Érkezés a Mentawai-szigetekre

Hosszú hajóút után érkezünk meg a Mentawai-szigetekre. Turisták által alig látogatott vidék ez. Leginkább csak a szörfösök számára ismert, amolyan eldugott édenként. Nem vitatjuk, a szigetek a fehér homokos partjaikkal, és a tenger felé belógó pálmafákkal valóban festői látványt nyújtanak. Minket első körben azonban inkább a dzsungel mélyén megbújó népek, a mentawaiok érdekelnek. Ezért helyi vezetőinkkel csónakra pattanunk és a folyón felfelé haladva egyre mélyebbre kerülünk az erdőben. Kikötés után rövid túra következik, majd késő délután érkezünk meg a minket befogadó családhozTúravezetőnk rokoni szálon kötődik a mentawaiokhoz, ezért elfogadják őt, és így minket is. A család, akiket meglátogatunk, a civilizációval csak felszínesen érintkezik. Az indonéz kormány tervei között szerepel, hogy betereli őket a társadalomba, így pár család már elkezdett kitelepedni az erdőből, mi viszont olyanokhoz megyünk, akik mélyen a dzsungelben élnek. Órát, amit az ide érkezőktől ajándékba kapnak csak díszként hordják, életstílusuk és életkörülményeik pedig semmit sem változott az évszázadok alatt. Ez nem show, Ők nem azok a mentawaiok, akiket a kikötőkben lehet fotózni pár Ringgitért. Viszont, mivel rokoni szálon kötődnek olyanokhoz, akik már a városban élnek, időközönként fogadnak turista csoportokat. Egyfajta átmenetet képeznek tehát a teljesen elszigetelt és a városi mentawaiok között, de mindenképpen előbbiekhez állnak közelebb. Jelenlétünkkel nem zavarjuk az ő életüket. Számunkra, nyugati turistáknak ez talán a legjobb módja, hogy egy elszigetelt népcsoporttal találkozzunk.

Szállás: mentawai bungallókban
Ellátás: reggeli – vacsora

9-10. nap

Élet a mentawaiok között

Két teljes napot töltünk a dzsungelben, melynek során közel kerülhetünk a minket vendégül látó családhoz. A férfiak lelkesen tanítanak majd minket íjjal lőni, vadászni, megmutatják milyen ehető és gyógynövényeket rejt az erdő. Ezután besegítünk a ház körül, ételt főzünk velük, az étkezésnél pedig történeteket mesélnek nekünk. Utolsó éjszakánkon egy sámánisztikus szertartáson is részt vehetünk. Ők bár rendelkeznek pár modern használati tárggyal (pl. műanyag vödör), a mai napig teljesen önfenntartó életet élnek. Egyedülálló élményben lesz részünk. Földünknek nagyon kevés pontja van, ahová még nem tette be lábát a 21. század. Ez egyike azoknak.

Szállás: mentawai bungallókban
Ellátás: teljes ellátás

11-12. nap

Lazítás a Paradicsomban

Őserdei kalandunk végén jól fog jönni a pihenés. Felkeressük a korábban említett fehér homokos partokat, a szumátrai Édent, ahol háborítatlan nyugalomban, a tenger robajlása mellett chillezünk a következő másfél napban. Ha kedved tartja szörfözhetsz, sznorkelezhetsz kagylók után kutatva, vagy kifekhetsz a hintaágyba egy jó könyvvel.

Szállás: vendégházban
Ellátás: reggeli

Tizenharmadik nap

Utazás Padangba

Áthajózunk Padangba, ahova a délutáni órákban érkezünk meg. Másnap kora reggel indulunk tovább Kuala Lumpurba.

Szállás: vendégházban
Ellátás: reggeli

Tizennegyedik nap

Búcsúbuli Kuala Lumpurban

Az első géppel elrepülünk Kuala Lumpurba, hogy rápihenhessünk a hosszú hazaútra. Utolsó napunkon a maláj fővárosban felidézzük az elmúlt hetek kalandjait, és a metropolisz hihetetlen panorámája mellett egy skybarban érzelmekkel tele megfogadjuk, nem utoljára jártunk Ázsiában!

Tizenötödik nap

Hazautazás

Járattól függően a hajnali, vagy reggeli órákban indulunk Magyarországra, ahova szintén járattól függően hétvégén érkezünk, így ki tudjuk pihenni magunkat, mielőtt újra munkába állnánk.

Utazás költsége

369.990 Forint, 339.990 Forint ha január 13-ig jelentkezel ami tartalmazza:

 • reptéri transzferek, ha a csapattal utazol
 • szállások (városokban helyi viszonylatban jó minőségű, 3 csillagos szállásokon, falvakban vendégházakban, dzsungelben mentawai bungallókban és épített sátortáborban)
 • a programban megjelölt napokon étkezéseket
 • közlekedést Szumátrán és Kuala Lumpurban is (Szumátrán: bérelt busszal, komppal, motoros csónakkal Kuala Lumpurban: taxival, tömegközlekedéssel)
 • helyi idegenvezetők
 • helyi túravezetők dzsungeltúrákon
 • magyar nyelvű túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

 • repjegy Budapest – Kuala Lumpur útvonalra ( 1 átszállással 150.000-250.000 Forint nagyjából)
 • repjegy Kuala Lumpur – Medan útvonalra (közvetlen járattal 9.000-23.000 Forint nagyjából)
 • repjegy Medan – Padang útvonalra (közvetlen járattal 9.000-23.000 Forint nagyjából)
 • repjegy Padang – Kuala Lumpur útvonalra (közvetlen járattal 9.000-23.000 Forint nagyjából)
 • fakultatív programokat
 • utasbiztosítást
 • költőpénzt (nagyjából 40.000 – 70.000 Forint vérmérséklettől függően)

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget pedig legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Fontos

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Az utazás árát 360 Ft / 1 EUR és 330 Ft / 1 USD árfolyamon tudjuk vállalni. E fölött az utazási szerződésben foglaltak szerint árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Csapat

8-15 fő. Kis csapat, nagy kaland! Szeretettel várunk mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és az idegen kultúrák iránti kíváncsiság.

Ennyi szabadság kell hozzá:

8-9 nap (járattól függően)

Utazás nehézsége

Sportos fizikumot nem igényel, de a dzsungelben tett túrákon magas páratartalom mellett dimbes-dombos terepen haladunk majd. Ez a gyengébb fizikummal rendelkezőknek fárasztó lesz, de teljesíthető. Sibayak vulkánra vezető túránk útvonala a csapat fizikumához igazítható, így szintén nem elvárás a sportos fizikum. Mentawai-szigeteken ismét a dzsungelben töltünk több időt, tehát szintén magas páratartalomban kell mozognunk. A túrát nem ajánljuk kórosan elhízott, vagy szív és érrendszeri problémákkal küzdő utasoknak. Városokban jó színvonalú szállásaink lesznek, de a dzsungelben nem érdemes luxusra számítani. Nincs áram és közmű szolgáltatás. Mellékhelyiségként pottyantós WC, fürdőkádként a folyó szolgál. A kényelmetlenségekért cserébe viszont olyan élményben lehet részünk, melyet csak nagyon kevesen élhetnek át.

Miért velünk?

A WanderWell túrák a jó ár-érték arányról ismertek, és ezt a jövőben is szeretnénk megőrizni. Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Tarts velünk, ha nem csak látni, de érteni is szeretnéd Szumátrát. Programunk egyedülálló módon a mentawai törzsekhez is elviszi a csapatot, ahol lehetőségünk lesz belecsöppenni egy a nagyvilág számára szinte ismeretlen nép mindennapjaiba.

Program

A túraleírásban feltüntetett program a Padang és a Mentawai-szigetek között működő hajójárat jelenlegi menetrendjéhez van igazítva. Amennyiben ebben változás állna be, úgy fenntartjuk a jogot, hogy az előre meghirdetett programon változtassunk.

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Többen

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Mindegyik

Repülőjegy

Kell

Felszerelés, eszközök, oltások

Mindegyik kell