Tengerszem-csúcs (Rysy)

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Szlovákia

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

34.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 8
Kalandfaktor 8
Kényelmi együttható 5

Két és félnapos hétvégi túra a Magas-Tátra legmagasabb turistaúton elérhető csúcsára. Szállásunk a Poprádi-tó partján fekvő hangulatos menedékház lesz. Kis csoporttal két túravezető megy, hogy a nehezebb szakaszoknál mindenki kellő figyelmet kapjon. A péntek délutáni indulásnak hála nem kell szombaton hajnalban utaznunk, és elkerülhetjük a Rysy körül általánosnak számító tömeget is. Tarts velünk a Magas-Tátra egyik legszebb és legnépszerűbb csúcsára!

Aktivitások:

Első nap

Utazás

Budapestről délután 16 óra magasságában indulunk el a Magas-Tátra irányába. Így péntekre nem kell szabadságot kivennünk, és szombaton sem kell hajnalban kelnünk. Késő este, már sötétedés után érkezünk meg a Tátrába. A parkolóból fejlámpákkal vágunk át az erdőn a Poprádi-tavi menedékházhoz, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. Rendkívül hangulatos szállás a gyönyörű tó partján.

Táv: 5km , 200m szint, 1.5-2 óra 

Szállás: menedékházban

Második nap

Tengerszem-csúcs

Tartalmas és rendkívül látványos napnak nézünk elébe, amit megalapoz tóparti reggelink a menedékház teraszán. Így, hogy nem Budapestről indulunk, van időnk kiélvezni a látványt és az utánozhatatlan magashegyi életérzést, valamint még akkor vághatunk neki a hegynek, amikor kevés a turista. A Rysyre tartó ösvény ugyanis nagyon népszerű, tehát ha később jönnénk, egész biztosan sok túrázóval találkoznánk.

Túránk során hamar kiérünk a fenyvesek, majd törpefenyők közül, és hirtelen kopár köves táj vesz minket körül, amit apró tavak, úgynevezett tengerszemek színesítenek. Meredek kaptatón láncok és kiépített fém ösvény segítségével jutunk egyre magasabbra. A 2250 méter magasan lévő Hunfalvi-hágó alatti menedékháznál tudunk pihenni és erőt gyűjteni az utolsó szakaszra. Délután érünk fel a 2503 méteres Rysyre, ami a Magas-Tátra legmagasabb turistaúton is megközelíthető csúcsa. Bámulatos kilátásban lehet részünk az alattunk elterülő gigászi hegyekre és az apró tavakra. Szelfik százai, és a csúccsokik elfogyasztása után visszaereszkedünk a Poprádi-tavi menedékházba. Az estét kellemes szlovák sörök, és egymás társaságában töltjük.

Táv: 11km , 1100m szint, kb. 6-8 óra

Szállás: menedékház
Ellátás: önellátó

Harmadik nap

Oszterva-nyereg

Ha a Rysy megmászása nem volt elég kihívás, és még dúl benned a teljesítési vágy, reggeli után lehetőséged van felmenni a Poprádi-tó fölé magasodó Oszterva-nyeregre. Meredek, de nem hosszú ösvény visz fel a káprázatos panorámát ígérő sziklákra, ahonnan belátni a tavat és annak környékét. Amennyiben kellőképp fárasztó volt számodra az előző napi túra, a többiek érkezéséig pihenhetsz a hegyekkel körülölelt tó partján, és kiélvezheted a nyugalmat, amit a hely áraszt. Miután egyesült a csapat visszatúrázunk a Csorba-tóhoz, és elindulunk Budapestre, ahova az esti órákban érkezünk vissza.

Táv: 6km, 450m szint 3-4 óra 

Részvételi díj

37.990 Forint, ami tartalmazza:

  • Szállás két éjszakára menedékházban 4-8 ágyas szobákban
  • Túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • ellátás
  • utazást, ami egyénileg történik, vagy telekocsis rendszerben oldunk meg. Ha tudsz autót hozni és vezetsz, azt kérjük tüntesd fel a jelentkezésnél. Sofőrök nem fizetnek üzemanyagba. Utasoknak az üzemanyagköltség és a parkolók összesen 19-28.000 Forint között várható. Függ a fogyasztástól és az autóban utazók létszámától. Ha nincs elég autós jelentkező, kisbusszal megyünk. A várható útiköltséget a 2023. július havi hazai üzemanyagárak alapján kalkuláltuk. Az üzemanyagárak esetleges változása befolyásolhatja az útiköltséget is.

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.
Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek. 

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 390 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Csapat

A túrát minimum 15 fő befizetésével indítjuk. 15-25 fő. Kis csapat, nagy kaland! Kortól függetlenül szeretettel várunk mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal.

Utazás nehézsége

Sportos fizikumot megkövetelő túra. Akkor jelentkezz, ha rendszeresen végzel cardio edzéseket és napi 1100m szintemelkedést tudsz teljesíteni.

Beutazási szabályok

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/szlovakia

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásunk a Poprádi-tó partján, csodaszép környezetben helyet foglaló menedékház lesz. A házban 4-8 fős hálótermek vannak, ahol emeletes ágyakon alszunk. A házban zuhanyzásra van lehetőség, valamint finom reggeli és vacsora is kapható.

A túra helyszínére a kiutazás egyénileg saját autóval, vagy telekocsi rendszerben történik.

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.

Fontos: ha egyénileg utaznál ki a helyszínre, vagy ha saját autót hoznál amibe utasokat oszthatunk telekocsi rendszerben, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. 

A Tengerszem-csúcs a Magas-Tátra egyik legszebb, és legnépszerűbb csúcsa. Ennek köszönhetően túrázók tömegei vágnak neki az útnak reggelente, és kígyózó sorok alakulnak ki a szűkebb részeken délután. Hogy ezt a tömeget elkerüljük, és hogy autentikus, nyugodt környezetben élvezhessük a csúcsot, péntek este betúrázunk a Poprádi-tóig, így másnap a tömeg előtt indulhatunk és elkerülhetjük a torlódást. Tarts velünk, ha szeretnél körbenézni a Magas-Tátra legmagasabb turistaúton is elérhető csúcsáról.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Sportos fizikummal rendelkező kalandoroknak ajánljuk túránkat, akiknek van már túrázási tapasztalata.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Sportos fizikumot megkövetelő túra. Akkor jelentkezz, ha rendszeresen végzel cardio edzéseket és napi 1100m szintemelkedést tudsz teljesíteni.

Felszerelés, eszközök

Speciális eszközökre nincs szükség, de az átlagos túraruházat elengedhetetlen. Fontos a kényelmes, bejáratott túracipő vagy túrabakancs. Legyen könnyen, gyorsan száradó pólód, széldzsekid, esőkabátod, és lehetőleg szintén gyorsan száradó nadrágod. Mivel a magashegyeken gyorsan változik az időjárás, egy meleg pulcsi is legyen a táskádban. 15-25 literes hátizsákra van szükség, hogy minden felszerelés elférjen benne.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2023-ra is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.