Torockó

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Románia

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

62.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 6
Kalandfaktor 6
Kényelmi együttható 6

Torockó (románul Rimetea) különleges hely, mert itt a nap kétszer kel fel. Első felbukkanása után ugyanis visszabújik a település mellett magasodó jellegzetes formájú hegy, a Székelykő sziklaorma mögé, hogy aztán kicsivel később újra kiemelkedjen mögüle.

Torockó Erdély legnyugatibb székely végvára, és talán egyik legszebb faluja. Egykori bányászváros, lakói betelepült székelyek, akik megtartották évezredes szokásaikat és kultúrájukat. Jellegzetes házai és népviselete világviszonylatban is híressé teszik. Földrajzi fekvése miatt Torockó a siklóernyősök és a hegyi túrázók paradicsoma is. Testközelből vizsgáljuk meg a Székelykő és az Ordaskő köveit, amelyek hozzátartoznak Torockó lakóinak mindennapjaihoz. Ugyanis az innen kitermelt kövekből építettek a torockóiak a házakat, a védőfalakat, a kamrákat, a gabonásokat, a kerítéseket, de még az utcákat is ezekkel rakták ki.

Aktivitások:

Első nap

Tordai-hasadék, Torockó

Budapestről a kora reggeli órákban indulunk, rövidebb megszakításokkal nagyjából 6 óra alatt érkezünk meg az Erdély egyik csodájának számító Tordai-hasadékhoz. A monda szerint a kunok elől menekülő Szent László vágta itt át a sziklát a kardjával, valójában a szurdok egy a mészkővonulat repedéseit szélesítgető folyó által kivájt barlang beomlásával keletkezett. Olyan, mint egy természetes arborétum, mert a Romániában ismert növények több mint negyede megtalálható itt. Ma is egy patak kanyarog benne, az ezt követő ösvény hol a partján, hol a sziklák tövében, hol függőhidakon át vezet. Nem csak a lábainkat, hanem a nyakizmainkat is megdolgoztatjuk, miközben megcsodáljuk a szebbnél szebb sziklaalakzatokat. Többek között látjuk majd a Sárga-tornyot és a 200 m magas sima, laposfalú Falkolosszust is. A szurdok végén fölkapaszkodunk a hasadék peremére, és egy kilátópontokban és látványokban gazdag sétával térünk vissza a parkolóhoz.

Túra nehézsége: 5 km, 460 m szint fel-le, kb. 3 óra
Ellátás: vacsora

Második nap

Székelykő körtúra (1129 m)

A közös reggeli után a főtérről, a Sarki Kocsmától indulva a Nagy Árkon, egy a 2000-es évek elején, egy hatalmas esőzést követően megnyílt hasadékban kapaszkodunk fel a Székelykőre, ami terepviszonyok miatt odafigyelést és biztos lépéseket igényel. A túra során mindhárom csúcsát érintjük, a Várkőt vagy Vársziklát, ahol réges-régen az egykori Székelykői vár állt, valamint a Csegezi és a Hidasi Geszteget, valamint bejárjuk a gerincet is.  A Torockó felőli meredek hegyoldal peremére kiülve elidőzünk egy kicsit, mert érdemes alaposabban is szemügyre venni a lábunk alatt elterülő, makettszerű tájat. Lefele menet még visszakapaszkodunk a hegy oldalában a Kőluk nevű barlanghoz, ahol a legenda szerint a torockói sárkány élt. Ez egy nagy belmagasságú, 15-20 méter mély sziklaüreg, ahova nyaranta a pásztorok az eső elől olykor behajtják a nyájat. Visszatérve a faluba bejárjuk az utcácskákat, és megnézzük a főteret, valamint a hagyományos, fehérre meszelt, virágokkal díszített kis házakat és takaros kerteket. A megérdemelt vacsora a székely ételekből ad majd ízelítőt.

Túra nehézsége: 12 km, 900 m szint fel-le, kb. 6 óra
Ellátás: reggeli és vacsora

Harmadik nap

Torockószentgyörgyi vár és Ordaskő körtúra (1250 m)

Torockótól alig 4 km-re délre, hegyekkel három oldalról körülvett, nehezen megközelíthető magaslaton található Erdély egyik legimpozánsabb középkori várának, a Torockószentgyörgyi várnak tekintélyes romjai. Először a 200 méterrel a falu fölé magasodó, meredek kiemelkedésen álló látványosságot nézzük meg, és csak azután indulunk neki az Ordaskő hófehér sziklákkal tarkított mészkőgerincének, amelynek legmagasabb pontja 1250 méterrel van a tenger szintje felett. Innen teljes pompájában látszik a tegnap meghódított, szemközti Székelykő. A gerincen nem vezet jelölt út, csak egy kitaposott ösvény fut végig, összekötve a legszebb kilátópontokat. Ha jól csináljuk, meglepetészszerűen visszaérkezünk Torockóra, ahol jól fog esni a házias vacsora.

Túra nehézsége: 13 km; 700 m szint fel / le, 6-7 óra
Ellátás: reggeli és vacsora

Negyedik nap

Tordai Sóbánya

Hazafelé menet meglátogatjuk Torda másik fő látnivalóját, a ma már csak múzeumként üzemelő, de föld alatti sportpályákkal, csónakázótóval, biliárdasztallal és óriáskerékkel is rendelkező Tordai Sóbányát. A hajdan tengerfenekekre lerakódott só a tektonikus mozgások következtében tömbösült, és a kilométer vastag sóréteget már a rómaiak is bányászták. Ma kitermelés már nem folyik, a sóbánya inkább turisztikai központ és gyógyhely, mert a magas páratartalom és a levegő egyenletesen hűvös hőmérséklete az asztmások és az allergiások gyógyulását segíti. Belsejében impozáns termek, kisebb templom, teke és golfpálya és egy kiváló akusztikájú amfiteátrum is helyet kapott. A földalatti tó mellett, a megfagyott vízesésnek tűnő, mennyezetről „lefolyó” sókristály- zuhatag számít még fő látványosságnak. Miután kigyönyörködtük magunkat, újra beülünk autóinkba, és az esti órákban érkezünk majd vissza Budapestre.

Ellátás: reggeli

Részvételi díj

69.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállás egyszerű, de kényelmes falusi vendégházban 2-3 személyes szobákban (párok kétszemélyesben)
  • félpanziós ellátás (3x reggeli és 3x vacsora)
  • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • egyéb ellátás
  • utasbiztosítást
  • utazást, amit telekocsis rendszerben oldunk meg. Ha rendelkezel jó állapotban lévő autóval, és szívesen (valamint biztonságosan!) vezetsz, jelentkezz sofőrnek. Sofőrök nem fizetnek üzemanyagba. Utasoknak az üzemanyagköltség és a parkolók összesen 26.000-39.000 Forint között várható. Függ a fogyasztástól és az autóban utazók létszámától. Ha nincs elég autós jelentkező, kisbusszal megyünk.
  • belépő a Tordai Sóbányába (opcionális: 60 RON)

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.
Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek.

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 410 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az utazási szerződésben foglaltak szerint árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Csapat

15-25 fő. Kis csapat, nagy kaland! Várunk szeretettel mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal.

Ennyi szabadság kell hozzá:

0 nap

Utazás nehézsége:

Átlagosnál picit jobb fizikummal teljesíthető utazás. Akkor jelentkezz, ha heti 1-2 alkalommal végzel edzéseket. Ha a túrát megelőző 1 hónapban odafigyelsz erre, akkor már biztosan tudod abszolválni.

Beutazási feltételek:

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?romania

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásunk egy egyszerű, de kényelmes, falusi vendégházban vagy magánszálláson lesz, ahol 2-3 ágyas fürdőszobás szobák állnak a rendelkezésünkre. A szálláson félpanziós ellátást kapunk.

A túra helyszínére a kiutazás egyénileg saját autóval, vagy telekocsi rendszerben történik.

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.

Fontos: ha egyénileg utaznál ki a helyszínre, vagy ha saját autót hoznál amibe utasokat oszthatunk telekocsi rendszerben, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. 

Tarts velünk, ha aktívan töltenéd el a négynapos húsvéti hosszú hétvégét Erdély egyik legszebb falujában. Mindezt kis csapattal, felkészült vezetőkkel, kényelmes szálláson.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek, aki aktív kikapcsolódásra vágyik. Túránk úgy van felépítve, hogy a nehezebb napokat egyszerűbbek követik, így a négy nap alatt bőven lesz lehetőségünk jókat enni, inni, beszélgetni, nevetni is, azon túl, hogy felfedezzük északi szomszédunk bámulatos hegyeit.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Átlagosnál picit jobb fizikummal teljesíthető utazás. Akkor jelentkezz, ha heti 1-2 alkalommal végzel cardio edzéseket. Ha a túrát megelőző 1 hónapban odafigyelsz erre, akkor már biztosan tudod abszolválni.

Felszerelés és eszközök

Speciális eszközökre nincs szükség, de az átlagos túraruházat elengedhetetlen. Fontos a kényelmes, bejáratott túracipő vagy túrabakancs. A szállásunk végig egy helyen lesz, így a négynapi felszerelésedet ott tudod hagyni, és a túrákra csak egy kicsi, kb. 10-15literes hátizsákra van szükség. Legyen könnyen, gyorsan száradó pólód, széldzsekid, esőkabátod, és lehetőleg szintén gyorsan száradó nadrágod.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2023-ra is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.