Zakopane & Lengyel-Tátra legjava

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Lengyelország

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

80.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 6
Kalandfaktor 7
Kényelmi együttható 7

A Lengyel-Tátra legjavát válogattuk össze nektek egy pörgős & lazulós ötnapos túrába. Napközben a fenyvesek között indulva feltúrázunk az elképesztő panorámát kínáló csúcsokra és hegygerincekre. A leglátványosabb túraútvonalak ezek, amelyeket még hegymászótudás és felszerelés nélkül teljesíteni lehet.
Zakopane méltán a Lengyel-Tátra ékköve. Túráink után a belvárosi mesevilág vár ránk, amit megspékelünk a lengyel gasztronómiával, esténként pedig egymás társaságába feledkezve, egy (vagy több) korsó sör mellett kártyázunk, szaunázunk, lazítunk.

Aktivitások:

Első nap

Murowaniec, a történelmi menedékház

A korai indulásnak hála Zakopane legforgalmasabb turistaközpontjából, Kuźnicéból, már délben nekivágunk a hegyeknek. A turistaút a Lengyel-Jávor-völgy déli végén kezd igazán emelkedni. Hamar elhagyjuk az erdőt, és elérjük a törpefenyők birodalmát. Mögöttünk egyre szebb lesz a kilátás a városra, és a szemközti Gubalówka hegyre. Aztán felérünk egy nagy kiterjedésű havasi tisztásra, amelynek északi szélén áll a Lengyel-Tátra legnagyobb befogadóképességű turistaháza, az 1925-ben megnyitott Murowaniec menedékház (1500 m). A Lengyel-Tátra főgerince és a híres-hírhedt Sas-út lélegzetellálító látványa biztosítja a giccses hátteret. A házban egy forró leves vagy egy forralt bor társaságában megpihenünk, aztán visszaereszkedünk a parkolóban hagyott autóinkhoz.
A túra végeztével a városban folytatjuk a kalandozást. Zakopane nem véletlenül Lengyelország egyik legforgalmasabb turisztikai központja. A kisváros a rá jellemző faépületekkel egy téli mesevilág, ahol az utcákon sétálva máris megkezdhetjük az ismerkedést a lengyel gasztronómia remekeivel. Egy kellemes vacsora mellett és a kiváló lengyel sörök kíséretében folytatjuk az estét.

Túra nehézsége: 12 km, 740 m fel-le, 6 óra

Ellátás: önellátó

Második nap

Lengyel-Tátra főgerinc, Kopa Kondracka csúcs

A szálloda remek büféreggelije nyújtotta energiatartalékokra ma szükség is lesz, mert a főgerincen elhelyezkedő, 2005 méter magas Kopa Kondracka csúcs lesz a kiszemelt célpont. A szállásról gyalog indulunk, de Kuznicéból most délnyugati irányba kezdjük meg a megfontolt emelkedést. A Kalatówki-völgyben haladva az egyik leghíresebb lengyel sziklacsúcs, a város fölé magasodó, legendák övezte Giewont felé közeledünk. A tövében álló, az egykori pásztorkunyhóból kialakított menedékház lesz az első pihenőhelyünk. Innen egy meredek kaptató vezet fel a Lengyel-Tátra főgerincére, ahol a terepviszonyoktól függően előkerülhet hátizsákból a hómacska is. A főgerincet egy széles, lapos részen érjük el, majd annak nyomvonalát követve tesszük meg a hátralévő 150 méter szintemelkedést. A Kopa Kondracka három oldalán három különböző völgy fölé magasodik, és remek kilátást biztosít a hegység varázslatos vonulataira. Miután mindenki megette az őt megillető csúcscsokit, visszaereszkedünk a völgybe. A belvárosban forralt sör, Zubrowka, Pierogi, Gołąbki és még sok más finomság várja, hogy a túra után a társaságukban pihenjük ki a fáradalmakat.

Túra nehézsége: 19 km, 1120 m fel-le, 8 óra

Ellátás: reggeli

Harmadik nap

A Lengyel-Öt-tó völgye

Utazásunk legszebb szakasza jön. Reggelit követően a jégkorszaki eredetű Lengyel-Öt-tó vidékére utazunk, ahol a fenyvesek után egy meredek kaptatót követően a Tátra közepében találjuk magunkat. Egy hamisítatlan magashegyi menedékházig vezet utunk, ahol a tavak mellett magasodó gerincek árnyékában fogyaszthatjuk el ebédünket. Körülöttünk gigászi hegyek, és félelmetes sziklaormok biztosítják a díszletet. A pihenő után megnézzük a völgy egyik nevezetességét a Nagy-tó alatti tófalon lezúduló híres Siklawa-vízesést. Miután minőségi időt töltöttünk el a Magas-Tátra egyik legszebb téli útvonalán, visszatérünk Zakopaneba, ahol folytathatjuk az ismerkedést sétálóutca környékének vendéglátóhelyeivel. Itt hívjuk fel a figyelmet, hogy a zakopanei cukrászdák is messzeföldön híresek, ennyi túrázás után pedig megérdemeljük az édes finomságokat is.

Túra nehézsége: 18 km, 740 m fel-le, 8 óra

Ellátás: reggeli

Negyedik nap

Chochołowi-völgy

Ma a Lengyel-Tátra leghosszabb völgyébe, a Chochołowi-völgybe látogatunk el. A Szürke-rétről indulva, a kiépített turistaúton kényelmes tempóban haladunk majd a Chochołowi-réten (Chochołowska Polana) álló Chochołowi menedékházig, amely a Nyugati-Tátra legnagyobb ilyen típusú intézménye. Errefelé még a 60-as évek végén is hatalmas juhnyájak legeltek és nagy nyári pásztorszállások működtek, de ma már a túrázóké a főszerep. Utunkat számos fából készült házikó és sajtműhely szegélyezi, ahol a híres, helyi füstölt juhsajt készül. Közvetlenül a ház előtt teszünk egy rövid kitérőt a rét átellenes oldalán álló Keresztelő Szent János Kápolnához. Egy rövid szusszanás után lendületből felszaladunk a közeli nyeregbe, és ha kitart a lendület, akkor a Jamborowy Wierch csúcsára is. Visszatérve a menedékházba megpihenünk, és egy jóféle tartalmas levessel és/vagy forralt borral feltöltjük az energiaraktárainkat. A délelőtt megismert színfalak között térünk vissza az autóinkhoz. Este lesz időnk a város utcáin sétálgatva, éttermekbe, cukrászdákba, kocsmákba be-benézegetve újra kiélvezni Zakopane esti hangulatát.

Túra nehézsége: 18 km, 740 m fel-le, 7 óra

Ellátás: reggeli

Ötödik nap

Sarnia Skała kilátópont és a Dolina ku Dziurze rablóbarlagja

Zárásképpen egy alacsonyabban fekvő, de annál látványosabb kilátópontra vezető körtúrát iktatunk a programba. Először az erdőszélen sétálunk, de hamar befordulunk egy kis völgybe, ami a Dziura-barlaghoz vezet, ami a legenda szerint a híres rabló, Wojtek Matei menedékéül szolgált. A kis kitérő után folytatjuk a kört, és a Białego-völgyben egy patak mentén, gyakran fahidakon átkelve haladunk egyre feljebb. Egy rövid meredekebb szakasz után a Vörös-hágó érintésével elérjük a Sarnia Skala 1377 méter magas, sziklás kilátópontját. Miután kigyönyörködtük magunkat a Strążyska-völgyön keresztül visszasétálunk az autókhoz. Ezután búcsút veszünk a Zakopanétól, és elindulunk Budapestre, ahova a késő esti órákban érkezünk.

Túra nehézsége: 10 km, 620 m fel-le, 5,5 óra

Ellátás: reggeli

Részvételi díj

89.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállás szállóban 2-3 személyes szobákban (párok 2 személyesben)
  • reggeli 4 alkalommal
  • túravezetés és szervezés
  • belépők Nemzeti Parkba

Nem tartalmazza:

  • reggelin túli étkezéseket
  • utasbiztosítást
  • utazást, amit telekocsis rendszerben oldunk meg. Ha rendelkezel jó állapotban lévő autóval, és szívesen (valamint biztonságosan!) vezetsz, jelentkezz sofőrnek. Sofőrök nem fizetnek üzemanyagba. Utasoknak az üzemanyagköltség és a parkolók összesen 24.000-36.000 Forint között várható. Függ a fogyasztástól és az autóban utazók létszámától. Ha nincs elég autós jelentkező, kisbusszal megyünk. A várható útiköltséget a 2023. szeptemberi hazai üzemanyagárak alapján kalkuláltuk. Az üzemanyagárak esetleges változása befolyásolhatja az útiköltséget is.

A túrán kötelező a saját, bakancsra illeszthető csúszásgátló használata.

Miért telekocsi?

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.
Fontos: ha saját autót hoznál, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. Amennyiben mégis utólag jelzed nekünk ezirányú szándékodat, nagy eséllyel nem fogunk tudni eleget tenni kérésednek.

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 400 Ft / 1 EUR és 92 Forint / 1 PLN árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Csapat

15-25 fő. Kis csapat, nagy kaland! Várunk szeretettel mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal.

Ennyi szabadság kell hozzá:

2 nap

Utazás nehézsége

Átlagos fizikummal teljesíthető program, de mint minden hegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha heti rendszerességgel sportolsz.

Beutazási feltételek

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?lengyelorszag

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásunkon 2-3 ágyas szobák állnak rendelkezésünkre. Párokat 2 személyes szobákba osztjuk be. Mind a négy reggelen kapunk reggelit a szálláson. Szállásunkon a szobákhoz privát fürdőszoba tartozik, valamint van lehetőségünk este a túrák után szaunázni, biliárdozni, és egy privát bár is a rendelkezésünkre áll.

 

A túra helyszínére a kiutazás egyénileg saját autóval, vagy telekocsi rendszerben történik.

A nagy buszok bérlése drága, így csak 30-50 fővel tudnánk indítani az utat. Szerintünk a hasonló magashegyi túrák nem élvezetesek ekkora csapattal, így mi a telekocsi rendszerre esküszünk. Ennek köszönhetően alacsonyan tarthatjuk az árat, és megőrizhetjük a védjegyünkké vált kiscsoportos kalandtúra feelinget.

Fontos: ha egyénileg utaznál ki a helyszínre, vagy ha saját autót hoznál amibe utasokat oszthatunk telekocsi rendszerben, kérjük mindenképp a JELENTKEZÉSKOR tüntesd fel a megjegyzés/üzenet rovatban. Ha ezt elmulasztod, úgy kezeljük, hogy utasként tartasz igényt telekocsi szolgáltatásra. A túra előtti napokban/hetekben már nem áll módunkban változtatni a telekocsi beosztáson. 

Tarts velünk, ha kis csoporttal és felkészült vezetőkkel szeretnél eltölteni egy pörgős & lazulós ötnapos hosszú hétvégét.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek, aki aktív kikapcsolódásra vágyik. Túránk úgy van felépítve, hogy a nehezebb napokat egyszerűbbek követik, így a négy nap alatt bőven lesz lehetőségünk jókat enni, inni, beszélgetni, nevetni is, azon túl, hogy felfedezzük északi szomszédunk bámulatos hegyeit.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Komoly túrázási tapasztalatra nincs szükség, de fontos, hogy a túrát megelőző 1-2 hónapban legalább heti szinten végezz cardio edzéseket, mert bár a program alapvetően közepes nehézségű, helyenként lesznek meredek kaptatók.

Felszerelés és eszközök

Speciális eszközökre nincs szükség, de a meleg túraruházat elengedhetetlen. Fontos a kényelmes, bejáratott, vízálló túrabakancs. A szállásunk végig egy helyen lesz, így a nagy csomagodat ott tudod hagyni, és a túrákra csak egy kicsi, kb. 15-20 literes hátizsákra van szükség. Legyen aláöltözeted, könnyen, gyorsan száradó pólód, széldzsekid, esőkabátod, meleg pulcsid, és lehetőleg szintén gyorsan száradó nadrágod. A túrán kötelező a saját, bakancsra illeszthető csúszásgátló használata.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2023-ra is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.