Berchtesgaden via ferrata

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Németország

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

Ft

A túra időpontja:

Nehézség 8
Kalandfaktor 8
Kényelmi együttható 6

Túl vagy már a “bemelegítésen” a Rax és a Hohe Wand falain? Esetleg leküzdötted velünk már a Dolomitok technikásabb sziklafalait? Ha jól ment, és nagyobb kihívásra vágysz, akkor itt a következő szint! Németország déli csücskébe, a Berchtesgadeni-Alpok csodás környezetében vezető C- D nehézségű vasalt útjaira hívunk Téged. Ez nem kezdőknek való vidék, de cserébe igazi hegymászós sikerélményben lehet részed! 

Túránk egy időben fut a Berchtesgaden gyalogtúra programunkkal. A két túra programja eltérő, de a két csapat együtt utazik ki, és helyenként keresztezik egymást.

Aktivitások:

Első nap

Budapest – Schönau am Königssee – Grünstein Klettersteig (1304 m) – szállás

Kora reggeli budapesti indulás után, a délutáni órákban buszunk egyenesen a Königsee partján magasodó a Grünstein lábánál parkol le. A felszerelés kiosztása után, rövid túra keretében érkezünk meg a sziklafal aljához. A rövidebb, ám technikás, B-C nehézségű szakaszokat nem nélkülöző útvonal kiváló edzőterep lesz az előttünk álló napok ferrata programraihoz. Egy függőhíd jelzi a mászóút felét. Ezután egy könnyebb szakasz segíti izmaink, az alattunk elterülő táj pedig a szemünk regenerálódását, Az 1304 méteres csúcsra felérve gyönyörködhetünk a szembe velünk magasodó Hoher Göll és Hohes Brett tömbjével, míg távolabb a másnapi mászásunk helyszíne, a Berchtesgadener Hochthron hívogat. A csúcs alatti hüttében ízletes falatokkal pótoljuk az elveszített energiát, ahol természetesen az ismerkedési est sem maradhat el! Turistaösvényen ereszkedünk vissza a buszunkhoz, amellyel szállásunkra utazunk. 

Nehézség: C
Szintkülönbség: 270 m a beszállásig, 430 m a mászás, 700 m lefelé.
Hossz: kb. 7 km (a beszállásig kb. 2 km, a mászás kb. 1 km, lefelé kb. 4 km)
Időtartam: kb. 6 óra (a beszállásig kb. 1 óra, a mászás kb. 3 óra, lefelé kb. 2 óra)

Szállás: igényes ifjúsági szállón 4-8 fős szobákban

Második nap

Berchtesgadener Hochtron (1972 m) – Berchtesgaden

Bőséges reggelivel feltankolva vágunk neki a mai kihívásoknak. A Berchtesgaden szívében kiemelkedő hegytömbön fut keresztül a német-osztrák államhatár – nem véletlen, hogy egymástól nem messze található a két Hochtorn – a Berchtesgadener, illetve a Salzburger. Mi a német oldalon magasodóra indulunk el. Két óra emelkedéssel, festői turistaösvényen keresztül közelítjük meg a falat. Ugyan nagy része B-C-s elemekből áll, helyenként rövid C/D-s szakaszokkal, a mászás hossza és a leküzdendő szintkülönbség miatt nem becsülhetjük le ezt a mászúutat! Miközben méterről-méterre, átcsatolásról-átcsatolásra küzdjük magunkat egyre feljebb, érdemes néha lazításképpen a mögöttünk lévő látványra pillantanunk. Ez a ferráta nemcsak izmainkat mozgatja át, de minden egyes szakaszon új szögből gyönyörködhetünk a Berchtesgadeni-Alpok kicsiny, ám annál változatosabb tájaiban, de a csúcsról élvezhetjük igazán a körpanorámát. Kicsit arrébb egy menedékház étel- és italkínálata segíti pótolni a felhasznált energiánkat. A jóleső szusszanás után megkezdjük ereszkedésünket a köves-sziklás hegyoldalban, majd erdei terepen folytatva utunkat érkezünk vissza a ránk váró buszhoz. A napba még egy rövid berchtesgadeni városnézés és közös vacsora is belefér, de nem dorbézolunk sokáig, ugyanis minden energiánkra szükség lesz a másnapi menetnél. 

Nehézség: C/D
Szintkülönbség: 600 m a beszállásig, 500 m a mászás, 1100 m lefelé.
Hossz: kb. 12 km (a beszállásig kb. 3,5 km, a mászás kb. 1 km, lefelé kb. 7,5 km)
Időtartam: kb. 8-9 óra (a beszállásig kb. 2 óra, a mászás kb. 3-4 óra, lefelé kb. 3 óra)

Szállás: igényes ifjúsági szállón 4-8 fős szobákban

Ellátás: reggeli

Harmadik nap

Pidinger Klettersteig, Hochstaufen (1771 m)

Mai mászásunkkal feltesszük az “i”-re a pontot: a régió egyik leghosszabb és emiatt legnagyobb kihívást jelentő klettersteig útját célozzuk meg. A Berchtesgadeni-Alpok északi határában kezdjük el gyalogosan az intenzív emelkedést a fal alá. Jó két óra után és egy rövidebb pihenőt követően indítjuk el a mászást. Már az első szakaszokon megdolgoztatjuk izmainkat, de ez még csak a “bevezető” a közel öt órás mászáshoz. A következő rész tartogatja utunk legkeményebb pillanatait: C/D és D nehézségű útvonalon tesszük igazán próbára technikai tudásunkat és fizikai erőnlétünket (itt rendelkezésre áll egy könnyű alternatív útvonal). Ezután egy hosszabb szakaszon váltogatjuk az A-s, B-s és C-s részeket és próbálunk erőt gyűjteni a fináléhoz. A Hochstaufen 1771 méter magas csúcsát és az ott található menedékházat egy meglehetősen hosszú és nehéz szakasz (C/D) leküzdésével érjük el. A csúcson fáradtan, de büszkén gratulálhatunk egymásnak! Miután elkészítettük a csúcsfotókat és regenerálódtunk egy kicsit a menedékház teraszán, nekivágunk a majd 3 órán át tartó ereszkedésnek. Először sziklás-köves-törmelékes útvonalon haladunk, majd fokozatosan váltunk a megnyugtató és egyre könnyebb erdei ösvényre. A buszunkkal elmegyünk vacsorázni, majd a szállásunkra utazunk. Este garantáltan senkit sem kell majd elringatni!

Nehézség: C-D (sok könnyebb szakasszal teletűzdelt, ám hosszú mászóút)
Szintkülönbség: 600 m a beszállásig, 700 m a mászás, 1300 m lefelé
Hossz: kb. 13 km (kb. 4 km a beszállásig, 1,5 km a mászás, 7,5 km lefelé)
Időtartam: kb. 9-10 óra (a beszállásig kb. 2 óra, a mászás kb. 5 óra, lefelé kb. 3 óra)

Szállás: igényes ifjúsági szállón 4-8 fős szobákban

Ellátás: reggeli

Negyedik nap

Obersalzberg, Kehlsteinhaus/Sasfészek (1837 m) – Budapest

Mai nap már nyugodt szívvel eltehetjük via ferrata felszerelésünket, hiszen – a jól megérdemelt pihenés jegyében – délelőtt egy rövidebb kulturális-természeti program keretében Berchtesgaden híres/hírhedt csúcsára, a Sasfészekbe látogatunk el. Obersalzbergből hegyi busszal küzdünk le 1000 méter szintet a magashegyi útépítés egyik kiemelkedő alkotásán, a Kehlsteinstrassén. Felfelé haladva csodálatos kilátás fogad minket. A fenti buszmegállóba megérkezve egy 124 méter hosszú alagúton keresztül a hegy gyomrába érkezünk, ahonnan ugyancsak 124 métert emelkedünk a híres aranyozott felvonóval. A liftből kiszállva megérkezünk a Kehlsteinhausba, ismertebb nevén a Sasfészekbe. Az épületben, amely egykor Adolf Hitler rezidenciája volt, s ahol különböző magas rangú vezetőket és diplomáciai küldöttségeket fogadott, ma elegáns étterem üzemel. Fent valóban elképesztő látvány fogad minket: körbe tekintve ránk köszönnek előző napi túráink helyszínei, Berchtesgaden más ikonikus hegycsúcsai is, köztük a tekintélyt parancsoló Watzmann. Akinek kedve tartja fenn maradhat sörözni, nézelődni és sétálgatni egy rövid ösvényen, de van lehetőség lemenni a parkoló mellett található Obersalzberg-i Dokumentationstelle-be is. Az alaposan összeállított múzeum a hitleri és a II. világháború éveit és szörnyűségeit mutatja be. Obersalzberget elhagyva Budapest felé vesszük az irányt, ahová a késő esti órákban érkezünk haza.

Ellátás: reggeli.

Részvételi díj

159.990 Forint, ami tartalmazza:

  • 3 éjszaka szállás kultúrált, kényelmes ifjúsági szállóban 4-8 fős szobákban emeletes ágyakon
  • svédasztalos reggeli 3 alkalommal
  • utazás létszámtól függően kis vagy nagy busszal
  • komplett ferráta felszerelés (beülő, kantár, sisak)
  • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • reggelin túli étkezéseket
  • Kehlsteinhaus belépő (30 EUR/fő)
  • egyéb belépőket (pl. Obersalzberg-i Dokumentationstelle)
  • utasbiztosítás

Jelentkezéskor a teljes összeg fizetendő.

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855
Az utazás árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Csapat

A túrát minimum 10 fő befizetésével indítjuk. Átlagos létszám: 14-17 fő. Várunk szeretettel mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és rendelkezik elégséges fizikummal.

Ennyi szabadság kell hozzá:

2 nap

Utazás nehézsége

A túrák az átlagosnál jobb, sportos fizikummal és kitartással teljesíthetők. A 3. napi ferráta túra ferráta-technikai és erőnléti szempontból nehéz túrának számít. Elsősorban olyanok részvételére számítunk, akik kedvelik a hegyeket, nem rettenti el őket a sziklás terep, szeretik a kalandokat, és nem idegenkednek komfortzónájuk feszegetésétől. Mint minden hegyi túrát, ezt is jobban fogod élvezni, ha rendszeresen mozogsz, sportolsz, túrázol. 

Elsősorban ferrátázós múlttal rendelkezők jelentkezését várjuk. A megfelelő erőnlét és karerő, valamint a kitartás mellett a magabiztosság, az elszántság, a szédülés mentesség és a lépésbiztonság mindenképpen alapkövetelmény.

Beutazási feltételek

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/nemetorszag

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásunk Berchtesgaden mellett egy igényes, remek kilátással rendelkező ifjúsági szálló 4-6-8 fős, emeletes ágyas szobáiban lesz, amelyekhez jól felszerelt, közös fürdő és mellékhelyiség tartozik. A szálláson közös helyiségek és számos kültéri és beltéri játék, illetve sportolási lehetőség áll a rendelkezésünkre.

Budapesti indulással privát busszal utazunk a Berchtesgadeni-Alpokba.

Mindenkinek ajánljuk, aki aktív kikapcsolódásra vágyik. A négy nap alatt – azon túl, hogy felfedezzük a Berchtesgadeni-Alpok legszebb túraútvonalait és bámulatos természeti kincseit – lesz lehetőségünk kellemesen elfáradni, jókat enni, inni, beszélgetni és egymást megismerni is.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe:
https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Mindenkinek ajánljuk, aki aktív kikapcsolódásra vágyik és van már ferrátázós tapasztalata. Az öt nap alatt – azon túl, hogy felfedezzük a Berchtesgadeni-Alpok legszebb ferráta útvonalait és bámulatos természeti kincseit – lesz lehetőségünk kellemesen elfáradni, jókat enni, inni, beszélgetni és egymást megismerni is.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Mint minden túrát, ezt is könnyebben és élvezetesebben tudod teljesíteni, ha legalább heti szinten végzel cardio edzéseket. A via ferrata útvonalak közepesen nehezek, igényelnek karizmot és kitartást, de akár elszánt, a ferrátázásba nemrég belekezdők számára is teljesíthetők, ha van megfelelő erőnlétük, nincs súlyos tériszonyuk, és rendszeresen sportolnak.

Felszerelés, eszközök

A via ferrátához a komplett felszerelést a WanderWell biztosítja számodra, egyéb speciális eszközökre nincs szükség, de az átlagos túraruházat elengedhetetlen. Egy ferrátás vagy kerékpáros kesztyű hasznos kiegészítő lehet. A szállásunk végig egy helyen lesz, így a négynapi felszerelésedet ott tudod hagyni, és a túrákra csak egy kicsi, kb. 10-20 literes hátizsákra van szükség. Legyen könnyen, gyorsan száradó pólód, esőkabátod, és lehetőleg szintén gyorsan száradó nadrágod. Mivel a magashegyeken gyorsan változik az időjárás, egy polárkabát is legyen a táskádban.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2023-ra is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.