Észak-Görögország

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Görögország

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

299.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 7
Kalandfaktor 8
Kényelmi együttható 6

Görögország északi vidékei megannyi misztikumot rejtenek. Hatalmas hegyek, mediterrán erdőségek, gigászi kanyonok, apró hegyi falvak egyvele alkotja a tájat, ahol úton-útfélen ókori történelmi emlékekbe botlunk. 11 napos kalandtúránk során felmászunk az Olümposz majd 3000m magas csúcsára, elmerülünk a világ egyik legmélyebb szurdoka, a Vikosz-kanyon helyenként 900méteres sziklafalai között, átkelünk a Timfi-hegység vadregényes főgerincén, a kalandokra pedig a tengerparton koccintunk.

Tarts velünk, ha érdekelnek Görögország kevésbé turistás, de meseszép és vadregényes hegyvidéki területei, ahol a szemünk láttára elevenedik meg a meseszép vidékek között az ókori történelem.

Első nap

Utazás Thesszalonikibe

Aktuális menetrendtől függően délelőtt érkezünk meg a Thesszalonikibe. A délutánt és az estét a város felfedezésével, és utastársaink megismerésével töltjük.

Második nap

Út az Istenek hegyére

Reggel bepakolunk kisbuszunkba, és bő két óra utazással az Olümposz fehér mészkőcsúcsai alatt találjuk magunkat. Útközben megállunk a Szent Dionüsszosz ortodox kolostoránál, majd sétálunk egyet az Enipeas kanyon vízeséseinél.

Árnyas fák közt, a patak mentén gyalogolunk egyre feljebb, míg az erdő ritkulni nem kezd, a lomboserdőket a balkáni páncélfenyvesek váltják fel, és a hegyoldal is egyre sziklásabbá válik. Na meg egyre meredekebbé. Egy erős kaptató után megérkezünk az Agapitos-menedékházba, ahol az estét pihenéssel töltjük, a naplementét pedig az Istenek birodalmából nézhetjük végig.

Túra nehézsége: 6 km, szint: 1032 m fel,  menetidő: ~4 óra

Harmadik nap

Az Olümposz csúcsán

Reggel korán indulunk. A menedékházban hagyjuk cuccainkat, csak a legszükségesebbeket visszük magunkkal a csúcsra.

A felkelő nap már az Olümposz csúcstömbjén talál. Néhány óra kapaszkodás után érjük el a sziklás, köves terepen a Mytikas, azaz a főcsúcs tömbkének alját, ahonnan megkezdődik a mászás. A terep elég kitett, és elég meredek, de a csúcson állva mindezt elfeledhetjük: csodálatos panoráma tárul elénk. Alattunk a tengerpart, nyugatra pedig a végtelenbe nyújtózó hegyek és erdők.

Miután kiélveztük a látványt, elkezdjük az ereszkedést. A kora délutáni órákban egy rövid pihenő után összeszedjük cuccainkat a menedékházban, majd folytatjuk az utat tovább lefelé a parkolóba, ahol már vár minket buszunk, ami visszarepít a tengerpartra.

Az estét a tengerparton a jól megérdemelt pihenéssel, görög szuvlakik, és retsina-borok társaságában töltjük.

Túra nehézsége: 12 km, szint: 882 m fel és 1914 m le, menetidő: ~8 óra

Negyedik nap

Meteorák

Reggel kényelmes kelés után összepakolunk, és buszunkkal nekivágunk Görögország hegyekkel, mély folyóvölgyekkel szabdalt belső vidékének. A tengerparttól erősen különbözik ez a vidék. A tengerpart után a kis falvakkal, szőlőültetvényekkel tarkított vidék a Balkánt idézi. Ez a görög mítoszok szülőföldje., Makedónia és Epirusz – melyeket az elkövetkező héten végigjárunk.

Dél körül érkezünk meg a Meteorák, a híres görög kolostorvidék bizarr sziklavilágába. Itt egy rövid gyalogtúra keretében két sziklacsúcsra épített középkori kolostort látogatunk meg.

A késő délutáni órákban érkezünk meg Monodendri környékére, a kőlapokkal fedett, középkori hangulatot árasztó házai közé. Ez a kis hegyi falu lesz a következő napok bázisa.

Ötödik nap

Vikosz-kanyon, a világ egyik legmélyebb szurdoka

Ma egy hosszú gyalogtúrára indulunk Európa legmélyebb szurdokvölgyébe, a Vikosz-kanyonba. Először egy kilátóponton megcsodáljuk az alattunk mélybe szakadó sziklafalakat. A látvány lenyűgöző, nemhiába került bele a szurdok a Guinness-rekordok könyvébe, mint a szélességéhez viszonyítva a világ legmélyebb szurdoka!

A helyenként 900m mélységet is elérő szurdok alján ilyenkor szeptemberi szárazságban már csak egy kristálytiszta patak csurdogál a hatalmas sziklafalak között, amelyben helyenként meg is mártózhatunk. Az út hol a patak mentén, hol a sziklafalon kanyarog 20 km hosszan. Mi ebből 13 km-t járunk végig, hogy Vikos falunál kikapaszkodva a sziklafalak közül busszal visszautazzunk előző esti szállásunkra, Monodendribe.

Túra nehézsége: 13 km, szint: 717 m fel, 1021 m le, menetidő: ~7 óra

Hatodik nap

Túra a Timfi-hegységben

Egy kétnapos túrára indulunk a Timfi-hegység hatalmas mészkőcsúcsai közé. Útközben megállunk egy szurdoknál, majd egy kis hegyi faluban buszunkat hátrahagyva megkezdjük kétnapos túránkat. Az Astraka csúcs fennséges sziklatornyai alatt araszolunk egyre feljebb, míg a havasi legelők, és 2400m magas sziklás csúcsok között meg nem pillantjuk ma esti szállásunkat, az Astraka-menedékházat.

Az éjszakát itt, majd kétezer méteres magasságban töltjük.

Túra nehézsége: 6 km, szint: 988 m fel, menetidő: ~5 óra

Hetedik nap

Átkelés a hegyen, érkezés az Aoos kanyonba

Ma nekivágunk a hegység főgerincének. Virágzó havasi réteken átkelve a hegység északi letöréséhez, az Aoos-kanyon fölé magasodó sziklafalak pereméhez érkezünk. Miután kigyönyörködtük magunkat a csodálatos panorámában, megkezdjük az ereszkedést az Aoos-folyó kanyonjába.

A kanyonba leereszkedve megpihenünk egy kolostornál, ahonnan már egy kövezett út vezet a folyóparton egészen a kanyon szájáig, ahol már vár minket buszunk.

Innen kicsit több mint egy óra alatt a tartomány székhelyére, a történelmi érrtékekben bővelkedő Ioanninába utazunk.

Túra nehézsége: 16 km, szint: 149 m fel, 759 m le,  menetidő: ~8 óra

Nyolcadik nap

Dodonai jósda, majd úton a tengerpartra

Kényelmes kelés után délelőtt szabad program keretében felfedezhetjük a város látnivalóit. Délben buszra szállunk, és elutazunk a közeli Dodona romvárosához. Az ókori jósda – mely kétértelmű „dodonai jóslataival” írta be magát a történelembe – ma már csak egy hatalmas, de romjaiban is impozáns rommező. Több színház, házak, és oszlopsorok romjai magasodnak még ma is a több hektáros területen.

Átkelve a Pindosz-hegység kopár hegyláncain, megérkezünk a tengerpartra, ahol elfoglaljuk szállásunkat a következő két éjszakára.

Kilencedik nap

Tengerparti lazulás

Településünk tengerpartján számos, sziklákkal ölelt homokos strand található, ahol ki-ki kedve szerit eltöltheti a délelőttöt.

A délutáni órákban kis motorcsónakokat bérlünk, hogy egy fakultatív program keretében felfedezzük a szomszédos szigetek hasonlóképpen látványos, homokos strandjait.

Koktélozás, hesszelés, jókedvű beszélgetések… kell is ez egy fárasztó kalandutazás végére.

Tizedik nap

Thesszaloniki

Kényelmes kelés után összepakolunk, elbúcsúzunk a tengerparttól, és buszunkkal újra átszeljük Észak-Görögországot. A délutáni órákban érkezünk vissza Görögország második legnagyobb városába, Thesszalonikibe. A városban még utoljára magunkba szívhatjuk a görög hangulatot, és egy bohém estével búcsúztatjuk az elmúlt másfél hetet a mediterránumban.

Tizenegyedik nap

Hazautazás

Reggel pakolás után transzferünk kiszállít minket a reptérre, ahonnan hazarepülünk Budapestre.

Részvételi díj

329.990 Forint, ami tartalmazza:

  • szállások kényelmes és igényes középkategóriás apartmanokban, szállodákban, vendégházakban, két éjszakára pedig alpesi menedékházakban
  • reggeli 6 alkalommal
  • országon belüli közlekedés busszal
  • reptéri transzferek, amennyiben a csoport számára ajánlott járattal jössz
  • túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

  • repjegy Budapest – Thesszaloniki útvonalra (várhatóan 70.000 – 110.000 Forint / fő)
  • fakultatív programokat (csónakbérlés tengerparton 13 EUR / fő) és belépőket (7-10 EUR / fő)
  • Olümposzra sisak bérlése, ha nem rendelkezel sajáttal (5 EUR / fő)
  • költőpénz (50.000 – 80.000 Ft)
  • utasbiztosítást

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Fontos

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Az utazás árát 420 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Amennyiben jelentkezéskor a részvételi díj teljes egészében, egy összegben kifizetésre kerül, abban az esetben árfolyamtól független, garantált a részvételi díj. Fizesd ki egy összegben a részvételi díjat, és küszöböld ki az árfolyamkockázatot!

Csapat

Átlagos csoportméret: 12-20 fő. A túrát minimum 12 fő befizetésével indítjuk. Szeretettel várunk mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és az idegen kultúrák iránti kíváncsiság.

Utazás nehézsége

Legnehezebb túránk a nyitótúra, azaz az Olümposz csúcsmászás. Itt sok a kőtörmelékes terep, ahol nehéz a haladás, valamint sok a meredek szakasz. A túrához nem kellenek hegymászó ismeretek, mivel trekking csúcsról van szó, tehát nem kell mászni a feljutáshoz, viszont a jelentős szintemelkedés miatt olyanok jelentkezését várjuk, akik gyakorlott túrázók és sportos fizikummal rendelkeznek.

Beutazási feltételek

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/gorogorszag

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Szállásaink kényelmes és igényes középkategóriás apartmanhotelekben, vendégházakban, két éjszakára pedig alpesi menedékházakban lesznek. A menedékházakban emeletes ágyas 8-10fős hálótermekben alszunk, míg az apartmanokban és a vendégházakban 2-3 fős privát fürdőszobás szobáink lesznek.

Budapestről Thesszalonikibe Wizzair járattal megyünk. Utasaink a repjegyet önállóan vásárolják meg miután visszaigazoltuk a szükséges létszám elérését. Amennyiben igényt tartasz rá, repjegyekkel foglalkozó partnerirodánk tud segíteni a jegyek megvásárlásában.

Mivel a COVID óta a menetrendek folyamatosan változnak, és túránkat a fapadosok menetrendjéhez igazítottuk, fenntartjuk a jogot, hogy menetrendváltozás esetén 3 nappal módosítsuk az indulási/érkezési dátumot. A túra itinerét a menetrendváltozás módosíthatja, de ilyen esetben sem változik a túra tartalma, csupán a programpontok cserélődhetnek fel.

A reptéri transzfereket azok számára tartalmazza a túra ára, akik a csoportnak kiajánlott járattal utaznak. Ha Te másik járattal utaznál, esetleg pár nappal korábban szeretnél megérkezni, kérjük jelezd nekünk. Ebben az esetben a reptéri transzfer, és a program megkezdéséig az összes költség téged terhel.

Görögország északi vidékei megannyi misztikumot rejtenek. Hatalmas hegyek, mediterrán erdőségek, gigászi kanyonok, apró hegyi falvak egyvele alkotja a tájat, ahol úton-útfélen ókori történelmi emlékekbe botlunk. 11 napos kalandtúránk során felmászunk az Olümposz majd 3000m magas csúcsára, elmerülünk a világ egyik legmélyebb szurdoka, a Vikosz-kanyon helyenként 900méteres sziklafalai között, átkelünk a Timfi-hegység vadregényes főgerincén, a kalandokra pedig a tengerparton koccintunk. Tarts velünk, ha Görögország kevésbé turistás, de meseszép és vadregényes hegyvidéki területei érdekelnek. Kis csapat, felkészült vezető, nagy kaland!

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Görögország északi vidékei megannyi misztikumot rejtenek. Hatalmas hegyek, mediterrán erdőségek, gigászi kanyonok, apró hegyi falvak egyvele alkotja a tájat, ahol úton-útfélen ókori történelmi emlékekbe botlunk. 11 napos kalandtúránk során felmászunk az Olümposz majd 3000m magas csúcsára, elmerülünk a világ egyik legmélyebb szurdoka, a Vikosz-kanyon helyenként 900méteres sziklafalai között, átkelünk a Timfi-hegység vadregényes főgerincén, a kalandokra pedig a tengerparton koccintunk. Tarts velünk, ha Görögország kevésbé turistás, de meseszép és vadregényes hegyvidéki területei érdekelnek. Kis csapat, felkészült vezető, nagy kaland!

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Sportos fizikumot igénylő kalandutazás, ami több magashegyi túrát is tartalmaz. Célba vesszük Görögország legmagasabb csúcsát az Olümposzt, de átkelünk a Timfi-hegység főgerincén is. A túrákhoz nem szükségesek hegymászó ismeretek. Végig jelzett túraösvényen haladunk majd. Fontos viszont, hogy rendelkezz megfelelő állóképességgel és túrázási tapasztalattal.

Felszerelés és eszközök

Alapvető túraruházat szükséges, de semmilyen speciális felszerelésre nincs szükség. A menedékházakban szükség lesz egy vékony hálózsákra.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2023-ra is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.