Iraki Kurdisztán

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Fontos információk

Iraki Kurdisztán

Részvételi díj:

Törzsutas ár:

319.990 Ft

A túra időpontja:

Nehézség 6
Kalandfaktor 10
Kényelmi együttható 4

Iraki Kurdisztán, ahogy a neve is mutatja, Irak része. Azé az Irakié, amit az utóbbi évtizedek háborúi tették élhetetlen hellyé. Kurdisztán azonban – noha jutott oda is bombázásokból, népirtásból és az Iszlám Államból való küzdelemből – az utóbbi időben a biztonság szigetének számított a kurd kormány által ellenőrzött területeken fenntartott rendnek köszönhetően. Iraktól jól őrzött határ választja el, a pesmerga és a helyi titkosszolgálat állandó jelenléte meglehetős biztonságot kínál. A közbiztonság kiváló, a kurdok pedig rendkívül befogadóak és segítőkészek. Az utakon ellenőrző pontok nézik át az átmenő forgalmat, így egy pillanatra sincs az embernek az az érzése, hogy bármi szokatlan történhet.

Kurdisztán nem népszerű célpont, talán a rossz hírneve miatt. Fantasztikus természeti jelenségeket rejt, a természet vad, és szinte semmi sincs kiépítve, leszámítva egy hegyet, a Koreket, valamint néhány népszerűbb kilátópontot. Itt húzódik a Közel-Kelet legnagyobb kanyonja, itt van Irak legmagasabb pontja, a 3609 méter magas Halgord, Irak legnagyobb mesterséges tava, a Dukan, és számtalan szurdok, kanyon, sziklafal, a tájban ókori romok, keresztény kolostorok, jazidi sírok szerteszét.

Egyik nap egészen szürreális helyen, egy hegyi faluban lévő olimpiai úszómedence környéken kezdünk, majd hosszú emelkedőn végigvezetve eljutunk Szaddam egyik lerombolt palotájába a Gara hegy tetején. 

Kirándulás közben helyiek bukkannak fel, túl sok külföldivel nem találkozunk. Hegyi pásztorok, hétvégén a városokból kiruccanó piknikező családok, esetleg az Európából átmenetileg hazatérő nyaralók lesznek alkalmi társaink.

Nulladik nap

Kiutazás  Budapest / Bécs – Erbil

Mai napon megkezdjük utazásunkat Iraki Kurdisztán fővárosa, Erbil felé. Aktuális menetrendtől függően késő délután, vagy éjszaka érkezünk meg. 

Első nap

Mar Mattai – Alkos

Első megállónk a Szent Mátyás kolostor, helyi nevén Mar Mattai lesz Moszultól 20 kilométerre. A sziklára épített hatalmas komplexumot a 4. században alapították és egykor asszír keresztény kéziratairól volt híres. A kolostor után egy még régebbi helyszínre érkezünk, a dzserwán vízvezeték egy darabjához. A világ talán legrégebbi vízvezetéke elsőre nem túl látványos, ám a kövekre vésett ékírásos emlékek és az összességében hatalmas struktúra mindenképpen megér egy látogatást.

Túránkat a Moszul melletti Alkosban folytatjuk, az ott található 7. századi kolostor egykor a keleti egyház patriarchátusaként működött. Időnk függvényében rövid túrát teszünk a kolostor feletti hegyekben, majd esti szállásunk, Duhok felé vesszük az irányt. 

Szállás: hotel

Második nap

Duhok víztározó – Gara hegy – Amedi

Könnyed délelőtti túrával indítjuk a napot a Duhok víztározó környéki hegyekben. A néhány órás séta után elautózunk a jezidi vallás szent helyére, Lalishbe, ahol megismerkedünk a jezidi hagyományokkal.

A kulturális kitérő után elautózunk a Gara hegyre, Szaddam egykori palotájába. Itt jelenleg katonai létesítmény található, azonban lehet látogatni. A drámaian sziklás hegyekre remek kilátása volt Irak egykori urának, ma már csak a félig lerombolt betonmonstrum látható. 

Nem messze innen található Amedi, a Nagy Zab folyó fölötti sziklaplatóra épült kisváros. A Kr.e. 3000 környékén alapított település Irak egyik legszebb fekvésű helye. Utunkat innen Deraluk felé folytatjuk, ahol türkiz vizű forrás mellett kempingezéssel és sütögetéssel töltjük az estét. Eső vagy hideg idő esetén Amedi környéken fogunk házat bérelni.

Szállás: sátor (rossz idő esetén bérelt házban)

Harmadik nap

Shanidarig és Bistun barlang

Sátrat bontunk, és meg sem állunk Iraki Kurdisztán a Bistun barlangig, a Bradost hegységben. A hatalmas cseppkövek között bemerészkedünk egy darabig. A barlang környékén érdemes egy-két órás túrát tenni a közelben lévő kanyonok szirtjére.

A délutánt Kurdisztán egyik ikonikus hegyén töltjük. A Korek hegyre felvonó visz fel, fent pedig mászófal, akadálypálya, télen sípálya és egyéb hegyi infrastruktúra várja az ide érkező családokat. Ez szinte az egyetlen kiépített turisztrikai infrastruktúrával rendelkező hely, ami a városi családok kikapcsolódását szolgálja.

szállás: hotel

Negyedik nap

Bekhal vízesés – Halgord

A Bekhal vízesés Kurdisztán legnagyobbja és legnépszerűbb a helyiek körében. Rawanduzban meglátogatjuk a Kossuth szobrot, majd végignézünk a Közel-Kelet legnagyobb kanyonján, a Hamilton úton.

Délután Chomanban megállunk felkészülni a másnapi túrára. Autóval felmegyünk a Halgord oldalába, ameddig csak tudunk, majd felállítjuk a sátrakat és rápihenünk a másnapi kirándulásra.

(Extrém idő, például nagy hó esetén bérelt házban alszunk. Ebben az esetben a csúcstámadás helyett inkább csak a túrázás kedvéért megyünk a hegyre. A Halgord mászás reálisan 6-7 órás program, ennél többet semmilyen körülmények között nem megyünk.) 

szállás: sátorban (rossz idő esetén bérelt házban)

Ötödik nap

Halgord mászás

A délelőtti terv Irak legmagasabb pontjának, a 3600 méter körüli Halgordnak a megmászása. Jó idő esetén néhány órás magashegyi trekkingre lehet számítani, de extrém esetben előkerülhet a hágóvas is. A csúcsról átnézünk Iránba, majd két-három órás ereszkedés után visszatérünk az autóhoz. Az egész túra összesen 6-7 óra a hóhelyzettől függően. 

A délutánt sütögetéssel és pihenéssel töltjük a hegy oldalában bérelt házban.

Szállás: bérelt ház

Hatodik nap

Kirándulás Gulan falujában – Dukan tavi motorcsónakozás

A Halgordot magunk mögött hagyva egy Gulan nevű falu felé vesszük az irányt, ahol 4-5 órát kirándulunk a hegyekben. Túra után Irak legnagyobb tava, a felduzzasztott Dukan felé indulunk, ahol motorcsónakkal átszeljük a tó kisebb részét és egy nehezen megközelíthető kanyonba érkezünk.

Az estét egy Dukan folyó melletti kempingben töltjük.

Szállás: sátor

Hetedik nap

Szulejmania

Délelőtt a Dukan tó környéki hegyekbe vesszük magunkat, majd egy kiadós ebéd után irány Szulejmania, Kurdisztán második legnagyobb városa. Ha még időben érkezünk, meglátogatjuk az az Amna Suraka, azaz Vörös Börtön múzeumot, amely a kurdok elleni atrocitásokat dolgozza fel mind Szaddam, mind az Iszlám Állam részéről. 

Szállás: hotel

Nyolcadik nap

Erbili városnézés

Reggeli után elindulunk utunk kezdőpontja, Kurdisztán fővárosa, Erbil felé. Ebéd után elveszünk a bazár forgatagában és megtekintjük a szépen újjáépített, ám körülbelül 4000 éves citadellát. Délután és este az erbili keresztény negyed, Ankawa kocsmáiban és sörketrjeiben vezetjük le az elmúlt hetet. 

Szállás: hotel

Kilencedik nap

Hazautazás – Erbil – Budapest / Bécs

Életed legszigorúbb ellenőrzésein átesve kiérünk a repülőtérre, majd megkezdjük hazautazásunkat Budapestre / Bécsbe. 

Részvételi díj

349.990 Ft, mely tartalmazza:

 • reptéri transzferek Iraki Kurdisztánban, ha a kiajánlott járattal utazol
 • szállások 4 éjszakára szállodában 2-3 ágyas szobákban, 2 éjszakára vendégházakban 2-3-4 személyes szobákban, 3 éjszakát pedig sátorban töltünk. Saját sátor szükséges.
 • reggeli 6 alkalommal
 • országon belüli közlekedés terepjárókkal, kisbuszokkal
 • üzemanyag és útdíjak
 • helyi vezetők díjai
 • magyar nyelvű túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:

 • repjegy Budapest – Erbil útvonalra (várhatóan 190.000 – 230.000 Forint / fő)
 • reggelin túli étkezések
 • költőpénz (30.000 – 60.000 Ft)
 • utasbiztosítást

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni.

Fontos

Utazás szervezője: WanderWell Zrt. Engedélyszám: U-001855

Az utazás árát 380 Ft / 1 EUR , és 335 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk vállalni. E fölött az ÁSZF-ünkben meghatározott módon, és a hatályos jogszabályok szerint áremelésre kerülhet sor (maximum 8%-ig az árfolyamemelkedéssel megegyezően).

Csapat

Átlagos csoportméret: 8-10 fő. A túrát minimum 8 fő befizetésével indítjuk. Szeretettel várunk mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és az idegen kultúrák iránti kíváncsiság.

Utazás nehézsége

Átlagos fizikummal teljesíthető program, de a túrák helyenként nagy szintemelkedést tartalmaznak, így leginkább azoknak ajánljuk, akik heti szinten végeznek cardio edzéseket. Ettől függetlenül kis kitartással a gyengébb fizikumban lévők is teljesíthetik a túrákat, de mivel mindegyik körtúra, akár be is várhatják a többieket, ha már nem bírják. Mivel utazásunk olyan vidékeken visz át minket, ahol a turizmus gyakorlatilag nem létezik, a résztvevőknek nagyfokú rugalmasságra van szüksége.

A közbiztonság jó, az utazás Iraki Kurdisztánban megítélésünk szerint biztonságos. A pesmerga (kurd hadsereg) és a titkosszolgálat folyamatosan jelen van, ami a biztonságunkat szavatolja.

Beutazási feltételek

Az aktuális beutazási feltételekkel kapcsolatban itt tudsz tájékozódni:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?irak

Extra szolgáltatás igénylése a túra mellé

(ha kiválasztod a szolgáltatást, akkor megjelenik egy mennyiségválasztó, amivel beállíthatod hány főnek igényled a kiegészítő szolgáltatást)

Utazásunk során középkategóriás szállodákban, két éjszakát vidéki vendégházban, három éjszakát pedig sátorban töltünk. A túrára saját sátor szükséges. A szállások színvonala elmarad az Európában megszokottól, de arra a célra tökéletesek, hogy kipihenhessük magunkat a fárasztó napok végén. A vendégházakban közel kerülünk a helyiekhez, és betekintést nyerhetünk a hétköznapjaikba. 

Preferáltan Lufthansa járatával utazunk Budapestről vagy Bécsből Erbilbe. A csoport feltöltését követően veszünk csoportos jegyet azoknak, akik erre igényt tartanak.

Iraki Kurdisztánt tévesen leginkább háborús zónaként ismerheti a széles közvélemény, ugyanakkor a valóban rossz helyzetben lévő Irakkal ellentétben itt magas szintű a közbiztonság. Az ország természeti adottságai több mint hívógatóak, de Iraki Kurdisztán legnagyobb vonzereje a turizmus teljes hiánya. Érdekes, számunkra egzotikus kultúrák keverednek itt, úton-útfélen lenyűgöző történelmi emlékekbe botlunk majd, a helyiek pedig kíváncsiak és roppant vendégszeretőek. Tarts velünk Iraki Kurdisztánba, ha olyan helyre utaznál, ahol a madár se jár.

Ha nem utaztál még velünk, olvass bele a Facebook oldalunkra írt értékelésekbe: https://www.facebook.com/pg/wanderwell.hu/reviews/
Ha érdekel, hogyan tudunk kedvező ár mellett magas minőséget kínálni, olvass bele a “Rólunk” szekcióba: https://wanderwell.hu/rolunk

 

Gyakori kérdések

Egyedül vagy többen?

Túráinkra sokan egyedül jelentkeznek, mert az ismerőseik nem érdeklődnek a kalandos utazások iránt. Bátran csatlakozz hozzánk akár egyedül is, mert jó eséllyel hasonszőrűekkel leszel körülvéve. Büszkék vagyunk rá, hogy utazásainkon kapcsolatok születnek, és barátságok köttetnek. Emellett bátran ajánljuk túráinkat társaságoknak és pároknak is. 5 főt elérő társaságoknak bizonyos túrák esetén kedvezményt tudunk felajánlani az árból.

Kiknek ajánljuk?

Mindig is vonzott a Közel-Kelet, és szeretnél olyan helyekre eljutni, melyek bár biztonságosak és gyönyörű természeti adottságokkal rendelkeznek, mégsincsenek rajta a turizmus térképén? Ha igen, Iraki Kurdisztán tökéletes választás számodra.

Fizikum, kalandvágy, tapasztalat

Átlagos fizikummal teljesíthető program, de a túrák helyenként nagy szintemelkedést tartalmaznak, így leginkább azoknak ajánljuk, akik heti szinten végeznek cardio edzéseket. Ettől függetlenül kis kitartással a gyengébb fizikumban lévők is teljesíthetik a túrát, de mivel mindegyik körtúra, akár be is várhatják a többieket, ha már nem bírják.

Felszerelés és eszközök

Alapvető túraruházat szükséges, de semmilyen speciális felszerelésre nincs szükség.

COVID

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, a programot töröljük és a befizetésedet visszaigényelheted, vagy átviheted másik túránkra. Irodánk engedéllyel rendelkező utazásszervező cég, így 2022-re is érvényes biztosítással rendelkezünk. Ezt az engedélyt csak a stabil pénzügyi háttérrel rendelkező cégek kapták meg.