Hogyan készülj fel fizikailag többnapos túrázásra III.

Harmadik rész: túrázás, mint mozgásforma gyakorlása

A szív- és érrendszerünket, valamint izmainkat már felkészítettük hosszabb távú túrázásra, most jöhet a specifikus felkészülés, vagyis konkrétan az adott mozgás típusához való szoktatás.

Miért fontos a túrázás gyakorlása?

Ez nem csak fizikális tekintetben nagyon fontos, hanem segíti a mentális felkészülést, például javítja a monotóniatűrést is. Ezenkívül hozzászokunk a természeti viszonyokhoz, környezethez, valamint rutint ad az energiafelhasználásunk megismeréséhez, azaz, hogy mit és mennyi tudunk enni hosszabb ideig tartó testmozgás alatt. Ez elengedhetetlen a többnapos gyalogtúrák esetén, ahol kiemelten oda kell figyelni a folyadék- és energiapótlásra, mert a túra teljesítése is múlhat rajra. Erről részletesen is olvashatsz a sorozat IV. cikkében.

Szintén fontos, hogy ha rendszeresen indulunk hosszabb túrákra, rutint szerzünk a csomagolásban is. Gyakori hiba, hogy olyan dolgokkal pakoljuk tele a hátizsákot, amire azt gondoljuk, hogy szükségünk lesz, azonban miután megtettünk néhány utat, akarva-akaratlanul is rájövünk, hogy mi az, amire valóban szükségünk van, és mi az, ami csak felesleges súly, amit cipelni kell órákon keresztül. Több napos túra esetén ugye mondanunk sem kell, hogy mennyire nem mindegy!

 

Javasolt túraútvonalak gyakorláshoz

Szerencsére Magyarország tökéletes hely a túrázáshoz, természetjáráshoz: több mint 25 ezer km jelzett turistaút számtalan túrát kínál. A túraútvonal kiválasztásakor figyeljünk a táv mellett a szintre is: egészen más terhelést jelent 500 szint 15 km alatt, mint mondjuk egy 12 km-es hosszhoz társuló 800 méter szint. Itt is fontos a fokozatosság elve. Az alább felsorolt túrák egyre nehezebbek, így érdemes megfogadni a sorrendet. Természetesen más túraútvonalak is megfelelhetnek, nem kell emiatt pl. Keszthelyről a Zemplénig utazni, hiszen akár Bakonyban is kijelölhetünk hasonló hosszúságú és szinttel járó útvonalat, ahogy az összes többi hegységünkben is. Ha a közepes-nehéz túrákat ,,belehalás” nélkül teljesíted, és még másnap is tudsz/lenne kedved mozogni, akkor belevághatsz a többnapos túrákba is! A lenti túrák többségét megtalálod a Magyar Természetjáró Szövetség Természetjáró.hu weboldalán vagy egyéb túraoldalakon.

Példák közepes nehézségű túrákra (kb. 14-17 km közötti táv, 400-700 közötti szint)

  • Nagy-Gerecse kör: 14 km, 430 szint fel, ugyanennyi le, kb. 5 óra
  • Börzsönyi körtúra: 15,6 km, 620 méter szint fel és ugyanennyi le, kb. 6 óra
  • Visegrádi-hegység esszenciája: 15,2 km, 774 szint fel és ugyanennyi le, kb. 6 óra

Nehéz túrák (18 km felett, benne több mint 6-700 szint)

  • Mecseki túra a Zengőn át: 19,2 km, 740 szint fel, 757 le, kb 7. óra
  • Félkör a Dunazugban: 21,7 km, 795 fel és ugyanennyi le, kb. 8 óra
  • + bónusz: Csóványos extra: 26 km, 1210 fel és ugyanennyi le, kb. 9-10 óra

10%-os szabály

Ha van egy konkrét túra, kitűzött cél, amit teljesíteni szeretnél, akkor alkalmazható a 10%-os szabály. A végső túrát fel kell osztani 10 részre, úgy, hogy az első szakasz a cél hosszának és szintjének 10%-át tartalmazza, a 2. a 20%-át, és így tovább, egészen a 100%-ig. Így tehát kapsz egy 10 hetes felkészülési tervet: az 1. héten egyszer vagy kétszer teljesítesz egy 10%-nak megfelelő túrát, majd a következő héten már a kitűzött cél 20%-át túrázod le egy alkalommal, és így tovább. Az alábbi ábra is segíthet a könnyebb megértésben.

 

Cikksorozatunkban összefoglaltuk számodra az alapvető lépéseket, melyek elvezetnek a teljesen kezdő szinttől a fizikailag felkészült és megfelelő edzettséggel rendelkező túrázóig, aki nem a túlélésért küzd, hanem túrázás közben képes megfigyelni és befogadni a környező tájat, embereket és érzéseket (a fáradtságon túl…:), valamint képes nekivágni egy többnapos, kiszállás lehetősége nélküli túrának is.

Reméljük, segítségünkkel eljutsz célodig, és velünk tartasz valamelyik csodás túraútvonalakat tartogató kalandutazásunkra! A fizikum már biztosan nem lesz akadály!